logo
HANDIGE TIPS AUGUSTUS

Deze zomermaand is vooral om van de tuin te genieten en een beetje vakantie te houden wat tuinieren betreft. Gebruik de tuin of het balkon als extra 'woonkamer' om volop te genieten van de zwoele zomeravonden, de zon en de heerlijke geuren en kleuren. Doch... vergeet niet dat ook deze maand enkele dingen dienen te gebeuren zoals: • het gras regelmatig afrijden, liefst 's avonds • besproei het gras bij grote droogte en doe dit eveneens 's avonds • oogst regelmatig in je plantentuin: jonge groenten zijn lekkerder, bovendien kunnen er dan nog nieuwe bloemen aangemaakt worden om op hun beurt weer een frisse groente te leveren • oogsttijd voor vele fruitsoorten • dé moment om stekken te nemen van vele plantsoorten • Let er bij het snoeien op dat het bewolkt weer is. Als de zon te fel schijnt heeft u kans op verbranding. Hagen snoeien Tip: Heb je een taxushaag? Het snoeisel van de taxus wordt gebruikt in kankermedicijnen. Breng het naar het containerpark.

Bekijk referentie
INTERESSANTE LECTUUR

In het boek Buxus (Harry van Trier en Didier Hermans) wordt ingegaan op alle aspecten van de Buxus als plant. Er worden soorten en cultivars besproken die bedoeld zijn voor verschillende toepassingen. Er bestaan namelijk vele meer mogelijkheden dan algemeen gekend. De auteurs gaan ook in op de botanische aspecten als herkomst, verzorging, vermeerdering, ziekten, snoei... Het is geen boek over snoeivormen en topiary. Buxus, Harry van Trier, een uitgave van Stichting Kunstboek, ISBN 978-90-5856-172, €49

Bekijk referentie
SEPTEMBER/OKTOBER: PLANTSEIZOEN

Komende maanden zijn ideaal om te planten. Alhoewel het nog droog en warm kan zijn in de maand september kan er probleemloos geplant worden. Langzamerhand krijgen herfstkleuren de overhand en maakt de tuin zich op voor de winter. Nu de bomen en planten in rust gaan, kunt u ze uitstekend verplanten. Door in september/oktober te planten kunnen heesters, bomen en vaste planten nog voor de winter vast geworteld zijn, wat ze in het voorjaar een voorsprong oplevert ten opzichte van planten die dan pas de grond in gaan.

Bekijk referentie