logo
CAREX MORROWII 'VARIEGATA'

Wetensch. naam: Carex morrowii 'Variegata'
Nederlandse naam: Zegge
Synoniem: Carex hachijoensis 'Variegata'
Type: Vaste plant
Soort: Bosplant
Standplaats: Half schaduw
Vocht: Droog
Grond: Humusrijk
Wintergroen: Ja
Hoogte: tot 40 cm

De nederlandse naam is Zegge, familie van de Cyperaceae. De bloemkleur is geelachtig en de bloeitijd is van ca. april tot en met mei. De bladeren zijn groen+wit en ongeveer 40 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 40 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 33 cm. (7-9 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.

Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met meerdere (vrijwel) volwassen bomen en heesters. Verlangt een plekje in de halfschaduw en een humusrijke bodem met weinig boomwortels in haar nabijheid. Direct zonlicht op het blad kan voor problemen zorgen. Zorg dus voor gefilterd licht door haar in de schaduw van bomen of heesters te plaatsen, maar niet te dicht erop. Deze plant neemt echter ook genoegen met een meer beschaduwde standplaats en zelfs een vrij droge bodem is zelden een probleem. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

CAREX MUSKINGUMENSIS

Wetensch. naam: Carex muskingumensis
Nederlandse naam: Palmzegge
Synoniem: Cyperaceae
Type: Vaste plant
Soort: Bosplant
Standplaats: Zon, Halve schaduw
Vocht: Normale bodem, Vochtige bodem
Grond: Humusrijk
Wintergroen: Ja

Hoogte: 70 - 100 cm

 

Pol met grote sierwaarde ('palmpjes'). Smalle gele banen worden duidelijker naarmate seizoen vordert.

FESTUCA GLAUCA 'ELIJAHS BLUE'

Wetensch. naam: Festuca glauca 'Elijah Blue'
Nederlandse naam: Blauw schapengras
Type: Vaste plant
Soort: Rotstuinplant
Standplaats: Zon
Vocht: Vochthoudend-vochtig
Grond: Matig voedselrijk
Wintergroen: Ja

Hoogte: 20-30 cm

De bloemkleur is groen en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De bladeren zijn blauwgrijs en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 30 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.) Is slecht verkrijgbaar.

Deze plant komt van oorsprong uit de bergen en is dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke, bij voorkeur kalkhoudende bodem. Deze plant staat het liefst op een licht vochtige plek. U kunt haar het best uitplanten in grotere groepen. Woekert niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.

OPHIOPOGON PLANISCAPUS NIGRESCENS

Wetensch. naam: Ophiopogon planiscapus 'Niger'
Nederlandse naam: Slangenbaard
Synoniem: Ophiopogon planiscapus nigrescens
Type: Vaste plant
Soort: Bosrandplant
Standplaats: Half schaduw en zon
Vocht: Vochthoudend
Wintergroen: Ja

Hoogte: 10-20 cm

De bloemkleur is witroze en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met september. De bladeren zijn bruin en ongeveer 10 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 20 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 20 cm. (25 st. per m2.) Is ruim verkrijgbaar.

Deze plant is zeer geschikt voor vrij open tuinen met slechts een enkele volwassen boom of heester. Verlangt een vrij zonnige plek met af en toe wat schaduw van bomen of heesters.

PENNISETUM 'LITTLE BUNNY'

Wetensch. naam: Pennisetum 'Little bunny'
Nederlandse naam: Lampenpoetsersgras
Type: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Standplaats: Zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Wintergroen: Ja

Hoogte: tot 40 cm


Deze siergrassen worden aangeplant om de borstelveerachtige bloempluizen die in de zomer en het najaar talrijk aanwezig zijn. De grassen gaan overhangen en zien er zeer decoratief uit. Het blad is smal donkergroen en de bloempluizen zijn geelgroen tot donkerpaars. Zeer mooi in de gemengde of vaste plantenborder, mooi in combinatie met andere najaarsbloeiende planten. Ook prachtig in groep en langs waterpartijen. Voorkeur voor een vruchtbare grond in volle zon. Grassen afknippen in het voorjaar. Dwergvorm.

PENNISETUM ALOPECUROIDES

Wetensch. naam: Pennisetum alopecuroides
Nederlandse naam: Lampepoetsersgras
Synoniem:
Type: Vaste plant
Soort: Plant voor open ruimte
Standplaats: Half schaduw en zon
Vocht: Droog-vochthoudend
Wintergroen: Ja

Hoogte: 50-80 cm

 

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren. Deze plant heeft in de winter bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer moet u ervoor waken dat ze niet uitdroogt. Het is een opvallende plant, die ook als solitair te gebruiken is.